جستجو :
اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَن صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَ في كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَليلاً وَ عَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً
امروز: ۱۴۰۳ شنبه ۲۹ ارديبهشت


 
  • پیام به هجدهمین دورۀ همایش «حکمت مطهّر»
  • میزان زکات فطره و کفّاره در سال ۱۴۰۳
  • پیام در پی شهادت سردار مجاهد، سرتیپ پاسدار محمدرضا زاهدی
  • پیام به نوزدهمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان
  • پیام در پى ارتحال عالم جليل القدر مرحوم آيت‌الله امامى كاشانى«قدّس‌سرّه»
  • پیام در آستانۀ برگزاری ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان رهبری و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • شرکت در ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • پیام در پی ارتحال عالم‌جلیل‌القدر آیت‌اللّه آقای حاج سید محمّد موسوی بجنوردی «رضوان‌اللّه‌علیه»
  • پیام تسلیت در پی درگذشت آيت‌الله آقاى حاج شيخ عبدالقائم شوشترى«رضوان‌الله‌عليه»

  • -->

    عرفان / سیر و سلوک - توبه / سرآغاز منزل توبه
    منازل سیر و سلوک

    سیر و سلوک متشکّل از سه سیر کلّی است که عبارتند از:

    اوّل: «سير ‌من ‌الخلق ‌الی‌ الحق»؛ بریدن از ماسوی الله برای پیوند به خداوند.

    دوّم: «سير‌ من‌ الحق ‌فی ‌الحق»؛ ادامه و استمرار پیوند با خدای سبحان تا نیل به مقام آدمیّت.

    سوّم: «سير من الحق الی ‌الخلق»؛ بازگشت به‌میان خلق و اجتماع به‌منظور هدایت مردم.

    سیر اوّل حرکت عرفانی انسان، سیر به سوی خداوند متعال است و در آن حرکت باید مسیری باریک‌تر از مو و برنده‌تر از شمشیر را بپیماید تا به مطلوب برسد و خود این سیر، دارای هفت منزل می‌باشد. در واقع می‌توان گفت سیر و سلوک دارای سه منزل کلّی است که منزل اوّل آن، شامل هفت منزل است و عمدۀ اهداف سیر و سلوک برای سالک عادی در همین هفت منزل تحقّق می‌یابد. منازل بعدی که مربوط به «سير من الحق فی الحق» و «سير من الحق الی الخلق» می‌باشد، پس از لقاء يعني فناء الهي‌ که منزل هفتم از سیر اوّل است، طی خواهد شد و موضوع بحث کنوني ما نیست.

    منازل هفت‌گانه عبارتند از: 

    منزل اوّل: يقظه (بيداري)؛ «يقظه»، موجب بيداري و تنبّه سالک مي‌شود. اين منزل اهل معرفت را به توجّه وا مي‌دارد و از طريق مداومت بر ذکر، تفکّر و مراقبت، دائم‌التّوجّه مي‌کند.

    منزل دوّم: توبه؛ در منزل دوّم باید يک حالت پشيماني در مقابل خداوند برای سالک پيدا شود و بفهمد که نياز به يک شستشوي باطني دارد.

    منزل سوّم: تقوي؛ بعد از انجام توبه و پاک شدن سالک از گناه، در منزل سوّم، روح خشيت از خداوند در عمق جان او به حکومت خواهد رسید.

    منزل چهارم: تخليه؛ سالک در این منزل رذايلي مانند حسادت، خود خواهي، دنيا طلبي، رياست طلبي، هوا پرستي و... را از وجود خود پاک‌ می‌نمايد. 

    منزل پنجم: تحليه؛ پس از ريشه‌کن کردن رذيلت‌ها، مملکت دل سالک، به زيور شجرۀ طيبۀ فضائل اخلاقی آراسته می‌شود و به مرور زمان درخت فضائل را در وجود خویش بارور می‌کند، به گونه‌اي که خودش و ديگران از ميوۀ اين درخت، بهره‌مند می‌شوند.

    منزل ششم: تجليه؛ در منزل ششم نور خدا در وجود انسان جلوه‌گر مي‌شود. اين نور در دنيا ممکن است حتّي براي کساني جلوه گر شود که سواد ابتدايي نيز ندارند، امّا بين حق و باطل را به خوبي تشخيص مي‌دهند. 

    منزل هفتم: لقاء؛ در منزل هفتم، سالک به لقای پروردگار نائل می‌آید و فانی فی  الله می‌شود؛ از اين‌رو به اين منزل، «فناء» يا «فناء في الله» نيز مي‌توان گفت. در اين مقام، سالک به جايي مي‌رسد که در مي‌يابد عالم محضر خداست و خود را دائماً و در هر حال، مکان و زمان، در محضر خداوند سبحان مي‌بيند. 

    از نظر عرفا و اهل دل، منزل لقاء، منزل آخر است؛ امّا بنابر تعبیر استاد بزرگوار ما حضرت امام خميني! همۀ اين منازل، در حقيقت مقدّمه بوده و تازه سالک به ابتداي راه رسيده است. چنين انساني نبايد از حرکت بايستد. توقّف در وادی سلوک، آهسته آهسته سالک را به منزل اوّل برمي‌گرداند و سپس از مسیر خارج می‌سازد.

    در منزل يقظه، که شرح آن گذشت،[1] دريافتيم که اوّلين قدم در سير و سلوک، توجّه و بيداري سالک است. پس از توجّه و بيداري و بعد از اينکه سالک، به مقام دوام توجّه رسيد، وارد منزل دوّم يعني منزل توبه مي‌شود.

    منزل توبه، آدمي را از زير هر عَلَم و پرچمي که نامي غير از نام خداوند منّان بر آن درج شده باشد، خارج مي‌سازد و به زير پرچم الله تبارک و تعالي مي‌برد. عصارۀ همۀ مطالبي که در اين منزل بيان مي‌شود، همين يک جمله است و در اين کتاب به شرح آن خواهيم پرداخت.



    [1]. رک: «سير و سلوک؛ يقظه» از تأليفات معظّم له.

    چاپ
    احکام
    اخلاق
    اعتقادات
    اسرار حج
    مناسک حج
    صوت
    فيلم
    عکس

    هر گونه استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع می باشد.
    دفتر مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمى مظاهری «مدّظلّه‌العالی»
    آدرس دفتر اصفهان: خيابان عبد الرزاق – کوی شهيد بنی لوحی - کد پستی : 99581 - 81486
    تلفن : 34494691 -031          نمابر: 34494695 -031
    آدرس دفتر قم :خیابان شهدا(صفائیه)- کوی ممتاز- کوچۀ شماره 1(لسانی)- انتهای بن‌بست- پلاک 41
    تلفن 37743595-025 کدپستی 3715617365